frivillignet.dk

Styrketræning og kosttilskud – det er vigtigt af at indtage nok protein

Protein er kroppens vigtigste byggesten. Vi optager protein og vi nedbryder protein, og her er det derfor vigtigt at balancere indtaget med forbruget. 

Hvor meget protein har vi brug for?

I følge sundhedsstyrelsen skal vi optimalt set indtage 0,8 gram protein pr. kilo kropsvægt dagligt. Vejer man 80 kg., så er man altså dækket ind med 64 gram pr. dag. Denne anbefaling tager udgangspunkt i gennemsnittet, og er anset for korrekt for et normalt motions- og træningsniveau. 

Når vi styrketræner, og når vores muskler arbejder, så både producerer og nedbryder vi protein. Træner man mere end gennemsnittet, så vil den anbefalede dosis ikke være fyldestgørende – her har vi brug for et højere proteinindtag, og behovet er nu individuelt, og må sættes i forhold til træningsmængden. 

Proteinrige kosttilskud 

Proteinpulver er en praktisk og effektiv løsning på et øget proteinbehov. Protein er bygget op af flere forskellige slags aminosyrer, og proteintilskud fås i forskellige sammensætninger af disse. 

Når vi indtager proteintilskud, optimerer vi opbygningen af muskelmassen. På samme vis kan vi begrænse muskulaturens kapacitet, hvis ikke vi får nok protein. Og træner vi meget, så er det vanskeligt at vedligeholde et optimalt proteinoptag alene ved en sund og varieret kost. 

Proteinpulver er en nem måde at sikre, at vi har den nødvendige mængde protein i kroppen. Pulveret kan opløses i vand eller mælk, og fås med forskelig smag og styrke. 

Balancen mellem træning og energioptag

For en optimal styrketræning er det relevant at tænke i, hvornår og hvordan vi bruger proteintilskud. For et opnå den mest effektive træning muligt, er det vigtigt at tilføre kroppen protein umiddelbart før og umiddelbart efter den gennemførte træning. 

Når musklerne arbejder, øges udnyttelsen af proteinet – når og hvis der er noget, at arbejde med. Proteinpulver er vældig praktisk i denne sammenhæng, da det er let at have med og let at indtage i træningscenteret. 

En anden fordel ved at huske sit proteintilskud før og efter træningen er, at restitutionen lettes, når muskelmassen har de rette vilkår. Vi kan med andre ord se det som, at vi hjælper vores muskulatur, og giver kroppen de bedste betingelser for en effektiv og sikker træning. 

Styrke, sundhed og velvære – når vi ønsker resultater

Vi træner ikke for sjov. Vi træner for at blive sundere, stærkere og flottere. Vi træner, fordi vi respekterer vores kroppe, fordi vi går op i vores sundhed, og fordi vi opnår højere selvtillid og et styrket selvværd, når vi gør noget godt for os selv – og noget, andre kan se. 

En stærk krop er en sund krop, og en sund krop er en flot krop – og dette er ikke givet med træning alene. Vi må følge en livsstil og en kost, der supplerer vores aktivitetsniveau. Vi kan risikere at overbelaste vores muskler, hvis ikke vi varetager kroppens behov, og træner vi meget, så er proteinbehovet større. Proteintilskud er ikke blot en tendens og en signalværdi, det er en nødvendighed for at sund og hensigtsmæssig træning.