frivillignet.dk

Selvsalg af andelsbolig

Skal du af med din andelsbolig? Så ved du sikkert, at der er en del arbejde foran af dig. Typisk benytter man sig af en ejendomsmægler, som holder styr på processen, og ordner alt papirarbejdet. Det er jo egentlig rigtig smart, for så slipper man for selv at styre på disse ting. Måske får man en mere gnidningsfri salgsproces, og det lyder jo alt sammen rigtig godt. Dog koster ejendomsmæglere mange penge, og hvis man gerne vil slippe for at betale en masse, så er det altså også en mulighed at klare sagerne alene. Overvej selvsalg af andelsbolig.

Hvordan er en andelsbolig anderledes fra en ejerbolig?

En andelsbolig er billigere end ejerboliger. Men hvorfor er de lige det. Det er fordi, at andelsboliger hvilet mere på et fællesskab, end en ejerbolig gør. En andelsbolig er altid en del af en andelsforening, og deri deler man omkostninger, og beboerne hjælper selv til med vedligeholdelse og bestemmelse af regler. Altså køber man ikke kun boligen, men man køber sig faktisk ind i foreningen og fællesskabet. Desuden ejer man egentlig ikke lejligheden eller huset, man bor der bare, men har flere rettigheder end hvis man fx. lejede boligen. Læs mere her: https://www.nemadvokat.dk/blog/bolighandel/guide-til-selvsalg-af-andelsbolig/’ .

Selvsalg af andelsbolig

Det kan jo være smart med en andelsbolig, hvis man ikke har råd til en ejerbolig. Der er mange unge mennesker, som køber andelsboliger som deres første eget hjem. Det er smart, fordi det er en smule nemmere at købe, samt at sælge, andelsboliger end ejerboliger. Der er mange gode andelsboliger i København, og for fx. et ungt par vil det typisk være mere realistisk at investere i sådan en, frem for en ejerbolig. Det kan også være rigtig fedt at blive en del af et etableret fællesskab, måske hvis man flytter til en anden by, eller hvis man bare er socialt anlagt.

Hvordan kommer man af med en andelsbolig?

Selvom man som udgangspunkt ‘får sine penge tilbage’ når man sælger sin andelsbolig, så er der altså også nogle omkostninger knyttet til processen. Den billigste måde at sælge på koster omtrent 5000-10000kr. Typisk er der ventelister med mange mennesker, som venter på at få bolig i en specifik andelsforening. Hvis man sælger sin andelsbolig gennem en sådan venteliste, så er det altså den billigste løsning til selvsalg af andelsbolig. Det er måske en god løsning, hvis man ikke har så mange penge, og bare skal af med sin bolig.

Flytte-mindset

At flytte kan være skræmmende. Ens bolig er trods alt ens base, og det kan føles utrygt at kaste sig ud i at skille sig af med ens base. At flyve fra reden, kan man også kalde det. Dog kan det på samme tid være ’empowering’ at flytte. Måske har man brug for en frisk start, og måske trænger man endda til et skift i sin livsstil. En flytning er i hvert fald en god symbolsk handling, hvis man føler at man sidder fast. Ved at skifte ens rammer ud, kan man også skifte sit mindset.