frivillignet.dk

Hundehvalp: De bedste råd

Det er vigtigt at være godt forberedt, hvis du planlægger at anskaffe en hundehvalp. Når først hunden er flyttet ind, er det ikke sikkert der er tid til at tænke grundigt over, hvordan hunden skal opdrages og aktiveres. Her får du en række praktiske tips, som du kan bruge inden (og efter) den nye hvalp er kommet ind i dit liv.

Beslut hvad hunden må og hvad den ikke må

Du skal ikke forvente at den lille hvalp kan lære det hele på én gang, men det er vigtigt, at du beslutter hvad hunden må og nok så vigtigt; hvad den ikke må. Du behøver ikke give hunden en streng og dominant opdragelse, men det er vigtigt at du viser hunden hvad den må og ikke må. Og sørg for at være stringent.

I udgangspunktet bør det være sådan, at det som hunden må i dag, det må den også i morgen. Det er vigtigt at du tydeligt indikerer når hunden gør noget den ikke må, men naturligvis uden at være truende. Det letter opdragelsen hvis du kan planlægge frem i tiden. Må den lille hvalp ligge i sengen? Og må den voksne hund det samme? Det kan være vanskeligt at komme af med (dårlige) vaner for en hund, men det er ikke umuligt.

Besøg dyrlægen

Arrangerer din dyrlæge et hvalpetræf, så tag med til det. Det er vigtigt, at hvalpen får et godt forhold til dyrlægen og ikke forbinder stedet med noget negativt.

Gå til træning med din hvalp

Det er vigtigt at din hvalp kommer ud i verden og har omgang med andre hunde. Der findes hvalpehold, hvor det primært handler om socialisering frem for decideret træning. Det er lettere at bo sammen med en veltrænet og velstimuleret hund, ligesom den er lettere at have med i byen.

Hvalpen skal ikke fodres ved bordet

Det er ikke rart med en hund der tigger ved bordet. Vil du undgå det, så skal du ikke fodre hunden ved bordet – heller ikke mens den er sød og lille. De gode vaner skal indlæres tidligt.

Skal du have flere hunde?

Hvid du allerede har en hund, så er det vigtigt at du viser den hensyn til den gamle hund. Det kan anbefales at vente med at anskaffe hund nummer to til den første hund er omkring 4 år. På dette tidspunkt er hunden moden og der er mindre risiko for uro. Første gang hundene skal mødes, er det vigtigt at det foregår på neutralt sted, så den gamle hund ikke føler sig truet.

Hunden skal aktiveres

En hund skal aktiveres både mentalt og fysisk, for at den har det godt, men de skal også have tid til at slappe af. En voksen hund skal hvile cirka 14 timer i døgnet, mens en hvalp ska have endnu mere hvile.