frivillignet.dk

5 gode råd, hvis din cykel er blevet stjålet

Selvom antallet af cykeltyverier i de senere år er på et rekordlavt niveau, som vi ikke har set siden midten af 1990’erne, så har de fleste af os oplevet at få stjålet en cykel. Der er ikke meget værre end at finde ud af, at nogen har taget din cykel og den ikke længere holder, hvor du efterlod den.

Desværre er chancen for at få sin stjålne cykel tilbage ikke store, når den først er væk. Der er dog en række ting, som du selv skal gøre, hvis den pludselig er forsvundet.

1) Er din cykel blevet sådan rigtig stjålet?

Når din cykel ikke holder der, hvor du efterlod den, er det selvfølgelig nærliggende at tro, at den er blevet stjålet. Det er dog ikke altid tilfældet. Det kan være, at du har glemt at låse den, og den derfor er blevet lånt af en træt teenager, der blot skulle lidt længere ned ad vejen. Det kan også være, at kommunen har haft behov for at flytte cyklen i forbindelse med rengøring- eller renovationsarbejde i området. Tjek også, om du har haft parkeret cyklen lovligt. Det kan være, at den har været placeret ved en butiksfacade eller på anden vis været i vejen for erhvervsdrivende, som med fuldt overlæg derfor har flyttet din cykel. Fælles for alle disse scenarier er, at din cykel højst sandsynligt stadig befinder sig i det område, hvor du efterlod den. Start derfor altid med at lede grundigt efter cyklen i en rimelig radius inden du konkludere, om den er blevet stjålet.

2) Kontakt politiet

Hvis du kan konkludere, at din cykel er blevet stjålet, så skal du kontakte politiet og anmelde tyveriet. Du kan både anmelde et cykeltyveri online eller ved at ringe til politiet. Hav din personlige oplysinger, samt cyklens stelnummer klar for at kunne udfylde anmeldelsen.

Når du anmelder tyveriet til politiet, giver du dem langt bedre forudsætning for at finde ud af, at en cykel tilhører dig, hvis den skulle dukke op igen. Alternativt risikerer du at cyklen i sidste ende bliver solgt på auktion, og så er du ikke længere cyklens reelle ejermand.

3) Tag fat i din forsikring

Hvis du har forsikret din cykel, så skal du tage fat i dit forsikringsselskab. Typisk er cykler forsikret gennem din indboforsikring, men tjek altid for en sikkerheds skyld. Der findes også deciderede cykelforsikringer, men sådan en skal du aktivt have tegnet. Vurder altid, om det kan svare sig at få udbetalt en forsikringssum for din stjålne cykel – tit vil du risikere, at selvrisikoen mere eller mindre udligner værdien af din cykel, hvis den er godt brugt.

4) Tjek brugtmarkedet

Der er god chance for at tyven vil forsøge at veksle din stjålne cykel til et pengebeløb. De fleste tyve vil forsøge at komme af med cykel ganske kort tid efter at tyveriet har fundet sted, så du måske slet ikke når at opdage tyveriet og melde cyklen stjålet.

Uanset tyvens strategi, så kommer vedkommende nemmest af med cyklen igen ved at sætte den til salg på brugtmarkedet. Der findes en række digitale platforme, som du bør holde øje med. Tjek bl.a. Facebook Marketplace, Den Blå Avis og lignende platforme, som faciliterer salg af brugte varer til en stor mængde mennesker. Kig efter særlige kendetegn ved din cykel, og tjek om cykler af samme mærke og model udbydes væsentligt under markedsprisen – det kan være et oplagt tegn på, at sælger forsøger at komme hurtigt af med cyklen igen.

5) Hav is i maven – eller køb en ny

Rigtig mange stjålne cykler dukker op igen. Det drejer sig primært om den slags cykeltyverier, hvor tyven “bare” har lånt din cykel for at komme lidt hurtigere hjem. Efterladte cykler kan holde parkeret i rigtig lang tid før de indsamles af kommunens medarbejdere og i sidste ende havner hos politiet. Igen skal det understreges, at det er vigtigt, at du laver en anmeldelse, når din cykel er blevet stjålet, så politiet kan identificere cyklen som stjålet og forbinde den til dig. Hvis der er tale om et tyveri i denne kategori, er der gode chancer for at din cykel dukker op igen, men det kan tage rigtig lang tid, så det er vigtigt, at du væbner dig med tålmodighed.

Der findes også andre typer af tyverier. Hvis cyklen er stjålet med henblik på økonomisk berigelse, ser det straks værre ud, når det kommer til dine chancer for at blive genforenet med din tohjulede følgesvend. I den helt grove ende, kan du være så uheldig, at din cykel er en del af et organiseret tyveri og for længst er fragtet ud af landet bag i en lastbil sammen med snesevis af andre cykler, og så ser du den aldrig igen. I den situation kan du lige så godt opgive, og i stedet fokusere på at finde dig en ny cykel, som erstatning for den, du har mistet. På bikeland.dk finder du et bredt udvalg af cykler i alle kategorier til både mænd, kvinder og børn, hvis du skulle være kommet i den situation.