frivillignet.dk

3 nemme råd til et sundere jeg

De fleste mennesker har ambitioner om at leve et langt og sundt liv. Det kan dog kræve, at man arbejder med sine vaner og gør en dyd ud af at netop føre en sund livsstil. Men hvordan kan man skabe en sund og rask krop, uden nødvendigvis at være nødt til at ty til sundheds-fanatisme? Læs med her.

Følg kostrådene

Man behøver faktisk ikke at have en uddannelse som kostvejleder for at kunne leve sundt og få den rette næring. Staten har allerede udstukket officielle kostråd, som er nemme at leve efter.

I dag lyder de officielle kostråd, at man skal spise planterigt, varieret og ikke for meget. Med det menes der naturligvis, at man skal have masser af frugt og grønt, fordi det er rigt på fibre, vitaminer og ikke indeholder for mange tomme kalorier.

Herudover skal der spises fuldkorn, kød og mindre af olier og søde sager. Når man taler om kød, er det i øvrigt værd at fremhæve fisk, som er rig på den gode omega 3 og desuden belaster klimaet meget mindre end anden animalsk produktion.

Sluk desuden tørsten i vand – ikke sodavand eller andre sukkerdrikke.

For mange kan det naturligvis være svært ikke at afvige fra kostrådene, men hold dig overvejende til den. Mange bruger ” Pareto-princippet”, der er daglig tale er kendt som 80-20 reglen. Spis sundt 80 procent af tiden, men forkæl også gerne dig selv lidt, hvis du ikke kan lade være.

Pas på dine tænder

Et af de områder, hvor man skal passe på, er tænderne. Tænderne hænger meget sammen med resten af kroppen, hvilket forklarer, at man får hovedpine eller kan lide af søvnbesvær, hvis der er ondt i tænderne.

Vores private tandlæge i Ballerup anbefaler, at man spiser ud fra kostrådene, undgår alle tobaks-produkter og derudover børster tænder grundigt 2 gange dagligt samt supplere med tandtråd.

Prioriter din søvn

Få pattedyr har samme behov for søvn som mennesker. For søvnen er vigtig! God søvn tillader os at tanke batterierne op, men kan også være forskellen på, om man er meget syg eller ej, om man udvikler alzheimers og meget mere.

Særligt i dagens samfund er søvn vigtigt, fordi det er med til at forebygge stress, angst m.m. Tag derfor din søvn seriøst og find ind i en god rytme, hvor du gerne får de anbefalede 8 timer hver nat.